Mensen helpen die te maken hebben met verlies: hoe doe je dat? ‘Met geduld, veel liefde en warmte en een luisterend oor’, vertelde Manu Keirse. Op het gebied van rouwverwerking en palliatieve zorg is hij een autoriteit.
Tijdens zijn lezing in 2014 reikte hij ideeën aan en gaf hij suggesties die helpen om verdriet te overleven. En, om mensen in de omgeving beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn.
Deze speciale lezing werd aangeboden door Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding. Ruim 120 belangstellenden woonden deze bijzondere lezing bij. Na afloop was er een vragenronde en een signeersessie.
Manu Keirse ging diep in op de relatie tussen liefde en verdriet. Aan de hand van praktijkvoorbeelden deelde Keirse zijn inzichten met het publiek. Over gevoelens en gedrag. Hij pleitte voor meer onderling begrip tussen mensen. Bij ernstige ziekte, scheiding of het verlies van een dierbare. Hierbij vertelde hij over de goede intenties, maar ook over de onkunde en onwetenheid ten aanzien van rouw. Verdriet en rouw zijn heel persoonlijk en moeilijk voor de ander te duiden. Door naar elkaar te luisteren en elkaar in liefde te benaderen, is omgaan met verlies mogelijk. Keirse sprak in het bijzonder over de situatie van kinderen. Hij stelt onder meer dat deze recht hebben op de juiste informatie en betrokken mogen worden bij de stappen van het persoonlijk afscheid. Hij stelt dat er geen tijdspad is voor rouw, maar dat verdriet meewandelt door het leven. Voor de zaal vertelde hij hoe verlies hanteerbaar wordt. Voor de rouwende, voor de omgeving. En voor wie in of op het werk te maken heeft met rouw. Hij stipte daarbij ook de verschillen aan tussen ´mannen en vrouwen´, de rol van de familieleden, buren en vrienden. Hij sloot de lezing af met het benadrukken van de liefde voor elkaar, waarin rust, kracht en energie gevonden kan worden – om te helpen bij verlies en verdriet.