Skip to content

Geschiedenis

Geschiedenis Herenweg 92

De Herenweg is een lange weg die mensen met elkaar verbindt, een slagader die in oude tijden het hart van Holland, Den Haag, verbond met verder gelegen steden. Ooit een weg van groot strategisch belang, die werd onderhouden door de graven ofwel de heren van Holland.

Al in de 17e eeuw reden hier de koetsen van kooplieden, die in deze streek hun buitenhuizen hadden. Aan de weg lagen halteplaatsen voor postkoetsen, zoals het oude Posthuis op nummer 96 (vandaag de dag Theater de Luifel). Hier werden de paarden verwisseld en stapten soms ook reizigers in. In 1832 werd naast het oude Posthuis ‘Huize Postlust’, op nummer 92 gebouwd als een nieuw posthuis en gastenverblijf. Het oude Posthuis leed in de jaren daarna een kwijnend bestaan, brandde later af en werd uiteindelijk gesloopt. De postdienst in het nieuwe Huize Postlust werd helaas geen succes, mede door de opkomst van de spoorwegen. Tien jaar later, in 1842, werd die dienst alweer opgeheven.

In 2012 kreeg Marry Brokking de mogelijkheid om in dit huiselijke pand haar uitvaartonderneming te vestigen, daar zijn wij nog steeds zeer dankbaar voor. Het Afscheidshuis is inmiddels een prachtig monument, een warm huis voor vele families.

Bron: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

geschiedenis-Herenweg-92
Herenweg 92
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video