Skip to content

Terugblik: Overlijden en familie door Else-Marie van den Eerenbeemt

Ruud is na een langdurige ziekte overleden. De kinderen uit het eerste huwelijk en zijn huidige partner Mirjam bereiden zijn afscheid voor. Bij de afscheidsceremonie is ook de ex-vrouw uit het eerste huwelijk aanwezig. Naast sprekers worden ook foto’s gepresenteerd. Mirjam neemt als eerste het woord. Enthousiast begint zij te vertellen over haar eerste periode met Ruud. Zij schetst een beeld van zijn ontketening uit zijn eerste huwelijk. Hoe ze hem in het geheim heeft ontmoet en hoe spannend dat voor hen beiden was. Geen van de kinderen uit het eerste huwelijk komt aan het woord. Ook komen zij niet voor in de foto’s.

Hoe kan het dat tijdens het afscheid het eerste gedeelte van het leven van Ruud volledig onbelicht is gebleven? Welke rol spelen Mirjam en de kinderen hierin en welke invloed heeft Ruud hier zelf op gehad?

Nabestaanden mogen van een uitvaartbegeleidster verwachten dat alle nabestaanden recht wordt gedaan. Bovenstaand voorbeeld laat zien dat dat niet altijd eenvoudig is.

else-marie-van-den-eerenbeemt
Else-Marie van den Eerenbeemt

Daarom kwam Else-Marie van den Eerenbeemt op uitnodiging van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding op maandag 3 oktober 2016 spreken. Aan de hand van voorbeelden vertelde zij op invoelende wijze wat de invloed van een overlijden kan zijn op het handelen binnen de familie.

Alles wat zich in de familie en in (samengestelde) gezinnen heeft afgespeeld aan liefde, erkenning en waardering wordt in de heftige fase rond het overlijden van naaste familie vaak gewogen en verrekend. Liefde, leed en loyaliteit spelen hierbij een belangrijke rol. De zondebok, het zondagskind, het schoonkind, de stiefdochter of de favoriet van vader worden gewild of ongewild in het proces betrokken. Door oud zeer in de familie treden dan soms onverwacht ernstige conflicten op, maar ook ontstaat er regelmatig juist een hechtere band tussen broers en zussen door de gedeelde emoties.

De lezing belichtte tal van invloeden en voorbeelden van een overlijden op diverse gezinsverhoudingen.

Else-Marie van den Eerenbeemt is bekend als familietherapeut en publicist. Zij is in brede kring bekend door televisieoptredens, colleges, lezingen en interviews. Ze is o.a. schrijfster van de boeken ‘De Liefdesladder’ en ‘Wie krijgt de gouden armband van moeder’.

 

Gerelateerde berichten

Terugblik: Praten over de dood...

Op onze uitnodiging hield Aart Mak woensdagavond 21 november 2018 in De Luifel aan de Herenweg…

Verslag: Overlijden en familie door...

Liefde, leed en loyaliteit na verlies Een verslag van haar lezing d.d. 3 oktober 2016 –…

Terugblik: Kracht hervinden na een...

Op uitnodiging van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding hield Daan Westerink donderdagavond 21 april 2016 een lezing…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video