Skip to content

Terugblik lezing Aart Mak: ‘Het geheim van troost bij sterven en rouwen’

Op uitnodiging van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding hield Aart Mak op donderdagavond 19 januari jl. een lezing over het onderwerp troost bij sterven en rouwen. Aart heeft veel gezegd. Hieronder treft u een korte samenvatting van deze mooie avond.

“Kan men verlies te boven komen?”

Na een gedicht startte Aart Mak zijn lezing met deze vraag.

Aart is van mening dat dit kan. Alleen raakt u uw onschuld (dat u vooral als kind waarschijnlijk zo mooi had) kwijt. Er moet iets met uzelf gebeuren, wilt u vat krijgen op de verdrietige kanten van het leven. U kunt u niet voorbereiden op de leegte, tenzij u erop kunt vertrouwen dat u het kunt ondergaan. Verdriet is voor ieder anders en het hoort bij het ouder worden. Voor rouwen heeft u de tijd nodig. Maar wat is tijd dan precies? Voor rouwen staat geen tijd en voor mensen die rouwen staat de tijd stil.

Aart vertelde dat mensen die rouwen zich verloren kunnen voelen en na een aantal maanden nog veel steun nodig kunnen hebben. Andere mensen in de omgeving zijn vaak alweer bezig met leven, met druk zijn, met de toekomst. Als u rouwt, kijkt u juist naar het verleden, niet naar de toekomst.

Aart ziet ons mensen als zwervers, die onderweg zijn. Daarom weten we niet goed wat we nodig hebben. Dat is dus het geheim van troost. Niemand weet op voorhand precies wat hij of zij nodig heeft. U kunt over de dood en rouw lezen, t.v. kijken of een lezing bijwonen, maar u kunt u er verder niet op voorbereiden. Hoe geordend uw huis ook kan zijn, de dood kan toch door een klein raampje naar binnen waaien…..

Aart adviseerde de aanwezigen om lotgenoten op te zoeken. Dan voelt u zich gesteund, kunt u verbinding zoeken. Aan de hand van een sprookje gaf hij een mooi voorbeeld, van hoe fijn verbinding kan zijn. Net als muziek, dat buiten het verstand omgaat, kan het iets brengen.

Aart gaf de aanwezigen enkele boeiende teksten en wijsheden mee om mensen die rouwen tot steun te kunnen zijn.

Zeg tegen iemand die rouwt:

“Wat fijn je te zien”, in plaats van “Hoe gaat het?”

“Hoe gaat het vandaag?”, in plaats van “Hoe gaat het?”

“Is het goed als ik je binnenkort bel?”, in plaats van “Bel jij mij?”

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst stelden de aanwezigen interessante vragen en vulden mensen elkaar met mooie woorden aan.

Predikant en schrijver Aart Mak komt tijdens zijn werk de dood regelmatig, in al zijn aspecten, zowel plotseling als langverwacht tegen. Hij begeleidt mensen bij vreugde en vooral verdriet en geeft vorm aan allerlei rituelen. Tevens schrijft hij boeken en coumns en maakt hij radioprogramma’s.

Gerelateerde berichten

WereldLichtjesDag (10 dec) in de...

Hun licht en liefde koesteren, wetende dat onze kinderen altijd bij ons zijn. Een kaarsje aansteken.…

Terugblik: 2023

Tijdens deze lichtjesavond (allerzielenviering) staat verbondenheid, troost en herinnering centraal. Iedereen die zijn of haar overleden…

Terugblik: 2023

Het weer was slecht, maar de samenkomst zo warmhartig met trouwe bezoekers. Een mooie avond om…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video