Skip to content

De eerste “laatste vaart”

De eerste "laatste vaart"Op de dag van de uitvaart arriveren wij met de rouwauto bij het Haventje van Heemstede. De vier professionele dragers staan klaar op de kade. Samen met de zoon en dochter dragen zij de, door de kleinkinderen beschilderde, kist behendig naar de boot. Wij varen over het Spaarne naar de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede.

Tijdens ons eerste gesprek vertelde de weduwe dat ze hun 50 jarig huwelijk vierden op een salonboot. Vlak voor het overlijden van haar echtgenoot lazen ze samen een artikel in deze krant, over de nieuwe mogelijkheid om een overledene varend naar de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan in Heemstede te begeleiden. Voor hen was meteen duidelijk dat zij dit wilden.  Zo kozen zij voor deze (eerste) “laatste vaart.”

Op het water worden, zoals gebruikelijk, koffie en thee in grote mokken gedronken. Al gauw zit het gezelschap, om de kist, aan de koffie en thee met, door de kleindochters zelfgebakken, appeltaart.
Na een half uur varen wij de Van Merlenvaart op. Het water wordt hier omsloten door hoge bomen en struiken. Het heeft iets weg van een jungle en het voelt heel sereen.
Een zonnetje over het water zet dit gevoel extra kracht bij.
Dan doemt de nieuwe aanlegsteiger van de begraafplaats op. De dragers staan in gelid. Met het besef dat het laatste afscheid nu echt nabij is, verstillen de gesprekken aan boord.

Even soepel als de kist aan boord ging, wordt deze van boord getild en op de schouders van de dragers, de dochter en de zoon naar de aula begeleid.

Voor meer informatie over de “laatste vaart” kunt u contact met ons opnemen.

Gerelateerde berichten

Terugblik: Opening crematorium en afscheidshuis...

Na jaren denken, plannen, uittekenen en bouwen opende crematorium en afscheidshuis Sterrenheuvel in Haarlem-Noord op 6…

Terugblik: Theatervoorstelling Als hij zichzelf...

Donderdagavond 25 januari 2018 portretteerde Stichting Engagement welke gevoelens van verlies kunnen worden ervaren. Daarbij speelden…

Terugblik: Open Dag bij Brokking...

Afscheid nemen is iets wat u zo lang mogelijk voor u uit wilt schuiven, maar er…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video