Skip to content

Zelfgemaakte kist of wade

Regelmatig krijgen wij de vraag of je in een wade, dus zonder kist, gecremeerd of begraven mag worden. Ja, sinds 1991 is dat mogelijk
De meeste mensen kiezen echter voor een kist. Nu zijn er heel veel soorten kisten. Samen met de familie bespreken we wat bij iemand zou passen.
Onlangs vroeg een zoon of hij de kist voor zijn vader zelf mocht maken. Vader was altijd aan het timmeren geweest en de zoon deed dit ook. We hebben besproken aan welke eisen de kist moet voldoen. Zo moet de kist van  materiaal zijn gemaakt dat brandt of kan vergaan.  In dit geval hield vader niet van spaanplaat, dat was geen echt hout. Dus werd de kist van hout gemaakt, elzenhout, want daar werkte vader ook regelmatig mee. Toen de kist klaar was nodigde de zoon de rest van de familie uit om hem met elkaar in de bijenwas te zetten. Pratend over het verleden en vaders werk waren ze de bijenwas aan het inwrijven. Het rook lekker.
Op de dag van de uitvaart zou vader in de kist worden gelegd. Tot die tijd heeft de kist naast zijn bed, waar hij op lag, gestaan.

Niet iedereen is in staat zelf een kist te maken. Voor mensen die toch zelf iets met de kist willen doen is er de Doe-het-zelf-kist: 6 planken om zelf de kist in elkaar te zetten met mooie katoenen bekleding. Voor hen die dat ook liever niet doen is er de mogelijkheid te kiezen uit een groot aanbod van kisten.  Van spaanplaat en hout tot wilgentenen en bananenblad. Wat men ook kiest, het belangrijkste is dat de keuze persoonlijk kan zijn.
Voor de één is een luxe massief eiken kist met koperen grepen passend, voor een ander een wilgentenen kist met ongebleekte katoenen bekleding en hooi in het kussen.
We zien steeds meer kleur bij de kisten. Een onbewerkte vurenhouten kist biedt de mogelijkheid te worden beschilderd door kinderen, vrienden en bezoek. Een kleurrijke herinnering.
Waar veel mensen in Nederland het waarschijnlijk een heel vreemd idee vinden, zo’n bont geverfde kist, is dat elders op onze wereld heel gewoon. Zo bestaat in Ghana een hele mooie traditie van kleurrijke en bijzonder gevormde doodskisten. Hier maakt men kisten die het beroep of de hobby van de overledene uitbeelden. Een levensgrote ui voor een groentehandelaarster, een Mercedes voor een zakenman, een sardine voor de sardinevisser. Persoonlijker kan bijna niet.

De volgende keer gaan we dieper in op de keuze van de wade.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Gerelateerde berichten

Tuinman Willem Veenstra: ‘Hier komen...

De tuin van ons afscheidshuis aan de Herenweg is een tuin vol verhalen. Willem Veenstra, ‘onze’…

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video