Skip to content

Van huis naar de laatste rustplaats

“Ja, door de tuindeuren, over het pad door de tuin en langs de bloemen, waar ze zo van hield. Dan over het achterpad weer naar de straat. Daar staat de rouwauto klaar.” Zo werd Yvonne door haar kinderen uit huis gedragen. Door haar tuin waar ze graag in werkte, wat goed te zien was.

De rouwauto die klaar stond was niet het gebruikelijke zwart, maar wit. De nabestaanden hadden kunnen kiezen uit zilvergrijs, wit en zwart en vonden wit veel beter bij Yvonne passen. Ze twijfelden nog wel of ze voor de uitvaartbus zouden kiezen, waarbij het ze aansprak dat ze met zijn vijftienen samen met Yvonne naar de begraafplaats konden gaan. De keuze viel toch op de witte rouwauto. Zo reed de stoet naar de aula van de begraafplaats.

Bij de toegangshekken van de begraafplaats werd gewacht tot de kinderen en enkele vrienden die Yvonne zouden dragen naast de auto stonden. Zij liepen mee en begeleidden de rouwauto tot aan de aula. Daar namen ze de kist in de hand en brachten Yvonne de aula binnen, waar iedereen uit eerbied opstond. De afscheidsbijeenkomst kon beginnen.

Deze beschrijving laat zien dat er meer te kiezen is op de weg van huis of afscheidshuis naar de laatste rustplaats dan misschien gedacht. Hoe verlaat je het huis? Wat voor rouwauto of andere mogelijkheid voor vervoer kies je? Wie begeleiden de overledene? Laat je de auto nog een speciale route rijden? En wat doe je bij aankomst bij de kerk, het crematorium of de begraafplaats?

Was de overledene een oldtimer-liefhebber? Wij hebben een mooie oude Renault Goelette uit 1952. Het bijzondere van deze oldtimer is dat er 4 familieleden mee kunnen rijden. En hij maakt een mooi geluid en ruikt echt naar vroeger.

Een auto is geen must. Voor een paardenliefhebber bijvoorbeeld kan een koets met paarden een mooie keuze zijn. Er zijn verschillende stoeterijen die prachtig gerestaureerde lijkkoetsen hebben met echte, zwarte Friezen ervoor. Volgkoetsen en een bloemenkoets zijn hierbij mogelijk. Voor wie dit teveel van het goede is, is een gewone platte wagen met een paard ook een mogelijkheid.

Mijn eigen vader wilde als milieuman per se geen rouwauto. Als fervent fietser leek een ‘fietsaanhanger’ hem een beter idee. Ook dat kan, want er bestaat een aanhanger die speciaal hiervoor ontwikkeld is. Iemand van de familie kan de aanhanger achter de eigen fiets doen en de belangstellenden kunnen meefietsen.
Iemand die motorrijder was kan op de zijspan van een motorfiets naar zijn laatste rustplaats gebracht worden, wel of niet gevolgd door clubgenoten. Het prettige van de verschillende mogelijkheden van vervoer is dat iedereen een persoonlijke invulling kan krijgen van de laatste rit.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video