Skip to content

Twee A4-tjes

Veel te jong was ze om dit gesprek met mij te voeren. Wat gaat er met haar lichaam gebeuren als ze eenmaal is overleden?

Ik vertel haar over haar “laatste verzorging,” het kleden en haar opbaring. “Ja,” zegt ze, “ik moet er wel een beetje fab en sexy uitzien. Als ik opgebaard ben, dan heb ik twee A4-tjes met instructies voor mijn vriendinnen hoe ze mijn make-up moeten aanbrengen.”

Als het zover is, verzorgen haar moeder en zus haar. Liefdevol volgen ze de aanwijzingen op die hen zijn aangereikt. Hierna dekken zij haar toe, tot haar middel, met
het trouwlaken van haar overgrootouders. Ze is thuis in haar eigen vertrouwde souterrain.

De ziekte en medicatie hebben zichtbaar hun sporen achtergelaten. Ze ligt tijdelijk op een opbaarplank, omdat familie en vrienden haar kist willen beschilderen.

Als ik terug in de woonkeuken kom, zitten haar vriendinnen te wachten aan de keukentafel. De volgende ochtend bespreek ik verder met de familie de uitvaart. Ik ben benieuwd hoe ze er nu uitziet, nadat haar vriendinnen bij haar zijn geweest.

Als ik samen met haar moeder ga kijken, ligt er een prinses. Prachtige lange haren, mooie oogschaduw en perfect gelakte nagels. In plaats van hun vriendin op te maken voor een avondje stappen, hebben ze haar mooi gemaakt voor haar laatste feestje, want haar afscheid moest toch wel een feestje worden.

In ieder geval een beetje vond ze.

Lisette Verheijen, uitvaartbegeleidster bij Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding.

Neem voor meer informatie CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video