Skip to content

Tijd voor het levenseinde (2) door Paul Loomans

De tijd nemen rondom en na het sterven van een dierbare. Hoe doe je dat?

Zen-monnik Paul Loomans spreekt, op onze uitnodiging, hierover op een regen- en stormachtige avond. Ondanks dat is ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord bijna vol.
Paul kijkt ons, de mensen in de zaal, rustig aan en begint te vertellen.

Behalve vanuit de leer van de Zen, kan hij ook als ervaringsdeskundige praten over het nemen van de tijd rondom en na het sterven van een dierbare. Zijn eerste vrouw overleed toen zij 30 jaar oud was. Samen hadden zij een dochtertje van 8 maanden.

De vorige keer hebben we verteld hoe Paul de tijd kon nemen voor het aankomende sterven van zijn vader. Nu vertellen we hoe Paul de tijd kon nemen na het sterven van zijn eerste vrouw.

Na het overlijden van zijn vrouw heeft hij regelmatig bij haar lichaam gezeten; ze was thuis opgebaard.

Hij keek naar haar, voelde het verdriet en liet dat komen. Het kwam in golven en als hij het toeliet ebde de golf ook weer weg. Het verraste hem dat hij naast het diepe verdriet soms ook andere gevoelens kon toelaten, zoals een grapje maken of lachen, misschien wel juist omdat hij het verdriet toeliet. Met ‘Als-dan’- gedachten “Als zij er nu nog was, dan..” ging hij bewust niet mee. Die hielden de verwerking tegen. Door fysieke werkzaamheden te gaan doen, lukte het hem zichzelf te observeren en dit soort gedachten niet te volgen. Verwerken is het verdriet echt toelaten, diep voelen, zonder je te verliezen in niet-helpende gedachtes. Dat ging in fasen en op een gegeven moment voelde Paul in zichzelf een transformatie naar aanvaarding, waarbij hij de liefde van en voor zijn vrouw op een levende wijze in zich aanwezig kon voelen.

Deze liefde en dit gevoel sloot hij in zijn hart, wat hem de mogelijkheid gaf er naar toe te gaan als hij dat wilde. Paul nodigde ons allen uit om, middels een korte oefening, liefde in ons hart te voelen voor een dierbare die overleden is. Weer is er een bijzondere stilte in de intieme ruimte van ’t Mosterdzaadje.

Het team Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding in Heemstede.
Tel. 023-5310 238

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video