Skip to content

Tijd voor het levenseinde (1) door Paul Loomans

Zen-monnik Paul Loomans spreekt, op onze uitnodiging, hierover op een regen- en stormachtige avond. Ondanks dat is ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord bijna vol. Paul kijkt ons, de mensen in de zaal, rustig aan en begint te vertellen.

Behalve vanuit de leer van de Zen, kan hij ook als ervaringsdeskundige praten over het nemen van de tijd rondom en na het sterven van dierbaren. Zijn eerste vrouw overleed toen zij 30 jaar oud was. Samen hadden zij een dochtertje van 8 maanden. Ook zijn beide ouders zijn overleden.

In deze column vertellen we hoe Paul de tijd kon nemen voor het aankomende sterven van zijn vader. Toen de vader van Paul oud was, werd het steeds moeilijker om met hem te praten, van gedachten te wisselen. Hoe kon Paul toch contact met hem maken, laten voelen dat hij er voor hem was? Ze luisterden samen naar operamuziek en hij knuffelde hem. Hij voelde de warmte en de liefde tussen hen. En hij zag aan het gezicht van zijn vader dat het wederzijds was.

Nabijheid, er zijn zonder woorden. Vaak is dat genoeg. De kracht van het simpel aanwezig zijn. Dit is van grote waarde. Probeer in het nu te zijn en de kleine dingen om je heen te zien en te beleven. Soms gaat het gesprek over de komende tijd. Luister dan. Je kunt een hand vasthouden. De juiste toon vinden van het moment. Ook de emoties die er zijn kun je toelaten: laat de tranen vloeien, laat het verdriet er zijn. Dan kan de golf weer wegebben en de rust terugkomen.

Paul nodigt ons uit voor een eenvoudige meditatie-oefening om ook de rust in onszelf te voelen.  Tijdens deze oefening is er een bijzondere stilte in de intieme ruimte van ’t Mosterdzaadje.

De volgende keer vertellen we hoe Paul de tijd nam na het sterven van zijn eerste vrouw.

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT op met ons.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video