Skip to content

Thuis na overlijden?

“Vader is in het ziekenhuis overleden, maar we zouden hem tot de uitvaart vaak willen zien. Moeder wil hem graag thuis hebben. Kan dat?”.
Ja, dat kan. Thuis opbaren is in vrijwel alle situaties mogelijk. Heel soms niet.

Hoe gaat dat, vader thuis opbaren? Allereerst is er de keuze om hem op bed op te baren of direct al in de kist. Opbaren op bed kan een natuurlijker gevoel geven, ook voor kinderen en eventuele kleinkinderen. Vader wordt dan op een koeling op bed gelegd. De koeling is een plaat die onder de lakens onder zijn lichaam wordt gelegd. Je ziet de koeling niet, je hoort hem wel een beetje.

Als de familie besluit dat vader op bed opgebaard wordt is de volgende vraag: in welke kamer? In zijn eigen bed in de slaapkamer of in het verpleegbed dat nog in de huiskamer staat? Of misschien in het kantoortje waar vader altijd zat te werken? Bij deze vraag kan de overweging zijn om hem in een eigen kamer te leggen, zodat familieleden en bezoek even alleen met hem kunnen zijn of is het juist fijn dat hij steeds temidden van ieder is?   Op de laatste dag voor de uitvaart zal vader in de kist gelegd worden. Zo kun je een beetje wennen aan het beeld van vader in de kist. Diezelfde avond of mogelijk de volgende dag sluit de familie met elkaar de kist. De familie kan er ook voor kiezen om dit op de dag van de uitvaart te doen. Sommigen ervaren dit als veel op één dag en kiezen er liever voor hun dierbare de dag voor de uitvaart in de kist te leggen.

Soms kiest een familie voor opbaren in de kist; hier kan een koeling onder de kist gezet worden. Deze koeling geeft meer geluid. Door het glazen deksel op de kist ontstaat er meer afstand tot de overledene, net of hij of zij verder weg is.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dierbare thuis in de eigen vertrouwde omgeving op te baren. Het is een keuze die kan helpen in het proces van afscheid nemen en loslaten. Je kunt ieder moment als jij wilt even bij hem of haar gaan zitten, aanraken, tot je door laten dringen dat hij of zij echt dood is.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Heeft u vragen? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video