Skip to content

Thanatopraxie

We hebben allemaal wel eens gehoord dat balsemen van een lichaam mogelijk is. Misschien heeft u meegemaakt dat een naaste of bekende van u in het buitenland is overleden. In die situatie wordt het lichaam gebalsemd, omdat er vaak een lange tijd zit tussen overlijden, overbrengen naar Nederland en de uitvaart. Goede balseming houdt een lichaam lang goed. Als het goed is gedaan, kunt u de overledene dan ook na die reis nog zien.
In Nederland is het balsemen voorbehouden aan de leden van de Koninklijke familie. Dat heeft onder andere te maken met de langere tijdsduur tussen overlijden en de begrafenis, vaak wel 10 dagen. Maar het is ook een traditie.

In de Verenigde Staten is het normaal dat een lichaam gebalsemd wordt. Daar wordt een overledene soms zelfs in een stoel achter zijn bureau geplaatst.

Sinds 1 januari 2010 is het in Nederland toegestaan een lichaam tijdelijk te balsemen. Dit is nu mogelijk mede omdat de tijd tussen overlijden en de uitvaart langer mag zijn dan de bekende 5 dagen. Een uitvaart kan nu in principe plaatsvinden op de 6e werkdag na het overlijden. Dus als iemand overlijdt op zondag zou de uitvaart uiterlijk de dinsdag in de week erna kunnen plaatsvinden. In dit voorbeeld zijn er 9 dagen te overbruggen. Soms is dat nodig, bijvoorbeeld als iemand uit het buitenland moet komen.

Wat houdt tijdelijke balseming in?
Tijdelijke balseming is het inbrengen van een vloeistof die het lichaam 5 tot 9 dagen goed houdt. Koeling van het lichaam is dan niet meer nodig. Deze tijdelijke vorm van balseming heet thanatopraxie. Het is een soort medische ingreep, waarbij een kleine incisie wordt gemaakt. De vloeistof wordt dan onder druk door het hele lichaam gestuurd. Deze behandeling kan ook voor een opbaring thuis gedaan worden.

Wel of niet?
Voorstanders van thanatopraxie zijn van mening dat het beter is voor de rouwverwerking om afscheid te kunnen nemen van iemand die er goed uitziet. Het lichaam wordt niet koud, de overledene blijft er langer beter uit zien en er is minder kans op blauwe verkleuringen. De vraag die je kunt stellen: Wat is goed afscheid nemen? Is het belangrijk dat iemand er goed uitziet? Of helpt het juist te zien dat het lichaam iedere dag iets minder mooi is? Is het minder worden juist goed voor het proces van loslaten?

Het antwoord op die vraag, de afweging die u maakt is persoonlijk.
Iedere situatie is weer anders, iedere nabestaande is anders.

Het is goed te weten dat tijdelijke balseming mogelijk is. Wij kunnen u adviseren.
Kiest u voor thanatopraxie dan kunnen wij dit voor u verzorgen.

Klik HIER voor meer informatie over tijdelijke balseming en opbaring.

 

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Team Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video