Skip to content

Rouwen is werken

Het klinkt misschien vreemd, maar zelf meewerken aan de uitvaart heeft een positieve invloed op de rouwverwerking.
In het woord ‘rouwverwerken’ zit het werkwoord ‘werken’. Mensen die iemand hebben verloren weten dit: het is hard werken om de rouw door te maken. Daarom betrekken we u bij alles rond het afscheid, nodigen we u als het ware uit ‘te werken’. U kunt meer zelf doen dan u misschien denkt.

Na overlijden zijn er diverse momenten waarop naasten zelf iets kunnen doen. Zo vragen wij altijd of iemand van de familie wil helpen bij de laatste verzorging. Als iemand hiervoor kiest is onze ervaring dat hij/zij het heel fijn vond om dit doen. De hulp kan variëren van zelf wassen tot de knoopjes van het overhemd dicht doen of het haar borstelen.

De kist kan zo gekozen worden dat kleinkinderen of bij een ouder met jonge kinderen, de kinderen, deze beschilderen. De binnenkant van het deksel is te gebruiken om heel persoonlijke dingen op te schrijven of bijvoorbeeld een zoen met lippenstift te geven.

Het sluiten van de kist is een ander moment. Dat mag u zelf doen. Ik maakte een keer mee dat een familie vóór het sluiten van de kist met elkaar rond de kist ging staan. Eén van hen las een tekst voor van Toon Tellegen over afscheid en loslaten. Toen legden ze in stilte het deksel op de kist. De kleinkinderen mochten hem met schroeven vastmaken.

Het zelf dragen van de kist bij de kerk of op de begraafplaats is ook een mogelijkheid. Soms denken mensen dat het emotioneel te zwaar is. Dat kan. Aan de andere kant biedt het ook een mogelijkheid iets te doen. Iets doen geeft houvast, is een manier om uitdrukking te geven aan je verbondenheid en aan je verdriet.

In de afscheidsceremonie kan veel zelf gedaan worden: uw eigen muziek laten afspelen, uw eigen verhaal vertellen of een zelf gekozen gedicht voorlezen. Kinderen steken een kaars aan, waarbij zij iets over hun opa/oma kunnen zeggen. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen om zelf iets te doen. Daar kom ik in een later stukje op terug.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video