Skip to content

Rituelen

De kinderen spreken af dat zij zelf de kist van hun vader sluiten. Niet met de bijgeleverde draaiknoppen, maar met echte schroeven en de schroevendraaier van hun vader. Een passend ritueel, want knutselen was zijn lust en zijn leven. De ervaring leert dat rituelen, hoe eenvoudig ook, helpen bij het rouwproces.

Nederland kent een grote diversiteit aan levensbeschouwelijke stromingen. Iedere richting kent zijn eigen rituelen. Wij luisteren naar uw voorkeuren en eventuele behoeften aan rituelen. Mede afhankelijk van uw levensbeschouwing zult u al dan niet kiezen voor een ritueel.

Zo worden hindoestanen vrijwel altijd gecremeerd, om zo snel mogelijk terug te keren naar Brahm, de Oerbron. Dan volgt reïncarnatie. Bij moslims wordt het lichaam drie keer ritueel gewassen. Daarna wordt het lichaam naar de moskee gebracht en na het gebed begraven. Eeuwige grafrust is zeer belangrijk.

Het is niet ongebruikelijk dat een rituele wassing eveneens plaatsvindt in de joodse traditie. Dat doet de uitvaartonderneming in volledige stilte. Hierna volgt over het algemeen een begrafenis.

Binnen het christelijke geloof is veel mogelijk. Samen met de voorganger wordt de afscheidsdienst bepaald. Begraven en cremeren zijn mogelijk.

Humanisten kennen geen specifieke rituelen. Ieder bepaalt het voor zichzelf.

Wij merken dat de behoefte aan rituelen eerder is toe- dan afgenomen. Eén van onze uitvaartbegeleidsters nodigt de zoon en dochter uit mee te helpen met het verzorgen en aankleden van hun vader. Het mag, maar hoeft niet. Ze vinden het eng. Een sok wordt aangereikt. Voorzichtig trekt de dochter deze over de voet van haar vader. Helpen met het overleggen in de kist vanuit bed is voor hen een stap te ver. Ze zijn trots dat ze hebben meegeholpen en vinden het fijn dat ze erbij aanwezig waren.Onze uitvaartbegeleidsters ondersteunen u bij de vraag of en zo ja welke rituelen bij u passen.

Wij werken nauw samen met diverse organisaties en ritueel begeleiders die verdere ondersteuning.

Het team van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding.

Wilt u meer weten? Neem CONTACT op met ons.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video