Skip to content

Na de feestdagen

Misschien zag u op tegen de winter en dan in het bijzonder de feestdagen. Kerst, Oud en Nieuw, dagen van gezelligheid in familiekring. Maar die kring is niet meer wat hij was. De confrontatie met het verlies van een dierbare is in deze dagen des te sterker. De dagen zullen niet zonder pijn en verdriet zijn geweest. Versierde etalages, kerstbomen, feestverlichting; ze kunnen pijnlijke gevoelens oproepen. De uiterlijke wereld kan vreemd en zakelijk aandoen. Misschien hebt u het gevoel niet meer te passen in deze wereld, anders te zijn dan alle anderen.

Ook kan u het gevoel bekruipen dat u alles anders moet doen. Dat hoeft zeker niet. Leven temidden van de herinneringen met bepaalde voorwerpen en met geliefde rituelen, zoals het optuigen van de kerstboom, kan het rouwproces bevorderen. Er is niets verkeerd aan het bezig zijn met herinneringen en foto’s.

De winter is tevens een tijd van bezinning. Voor hen die iemand hebben verloren, geldt dat in dubbel opzicht. De winter is een tijd van naar binnen gekeerd zijn. Buiten is het vroeg donker, binnen zitten we lekker in de warmte. Bezinning is naar binnen kijken, waarnemen wat er is. Voelen wat er is. In de loop van dit seizoen kunnen zich innerlijk nieuwe vormen ontwikkelen. Ook al voelt dit niet zo, er gebeurt wel iets binnen in je.

En dan komt de lente. De lente is de tijd dat die nieuwe vormen voorzichtig naar buiten kunnen komen. Dan komt er weer licht.

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video