Skip to content

Kracht hervinden na een verlies

Op jonge leeftijd verloor rouwdeskundige Daan Westerink haar ouders. Daan spreekt hierover op uitnodiging van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding in Casca in Heemstede. Dat het dragen van een verlies een onderwerp is dat leeft onder een breed publiek, bleek uit de grote opkomst en de diversiteit in leeftijd.

Daan vertelt dat de opvoeding, de leefomgeving en de plek in het gezin de manier van omgaan met verlies bepalen. Iedereen reageert anders en heeft dus andere behoeftes. Luister goed naar uw eigen gevoel en wat belangrijk is voor uzelf. Maak dit vooral kenbaar aan uw omgeving. Diegene die het meest mag accepteren dat u (weer) dingen mag doen of (weer) mag genieten, dat bent u zelf. Daan laat foto’s zien van verschillende mensen op een schommel. Rouw is meer dan praten en huilen. Het is heen en weer slingeren tussen het ervaren van verdriet en het leven weer opbouwen. Iedereen doet dat op zijn eigen tempo en eigen manier.

Voor de omgeving is het van belang dat deze niet oordeelt over de verschillende manieren van rouw. Als een jonge weduwe bijvoorbeeld uit eten gaat, is zij niet per definitie uitgerouwd. Er gewoon voor iemand zijn, is al voldoende. Dit is de basis om iemand tot steun te zijn, dan kan de liefde stromen.

Maak het begrip voor nabestaanden ook niet tè zwaar. Iemand die een verlies heeft geleden, wil vaak deelgenoot zijn van het leven, weer werken om structuur te krijgen en samen lol maken.

Daan vertelt een heel persoonlijk verhaal. Dit is herkenbaar voor veel aanwezigen in de zaal. Na de pauze is er ruimte om ervaringen te delen. Een van de conclusies is dat verschillende vormen van verlies niet met elkaar te vergelijken zijn op de ‘leedlat’. Het grootste verdriet bestaat niet. Toen de moeder van Daan overleed, had de omgeving wel oog voor het verlies van haar en haar vader, maar niemand zag het verlies van haar oma die haar dochter had verloren…

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT op met Brokking en Bokslag Uitvaartbegeleiding.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video