Muziek bij de uitvaart moet goed zijn
“De uitvaartbegeleiders van Brokking & Bokslag zijn zich ervan bewust dat muziek op een uitvaart goed moet zijn. Dat het dus belangrijk is dat iemand met kennis naar muzieklijstjes voor een uitvaartplechtigheid kijkt en daar eventueel ook vraagtekens bij kan zetten”, vertelt Angelique Stein (Muziekadviesburo Angelique Stein).
Vanaf 2012 voorziet ze uitvaarten van precies de juiste muziek, waarbij haar rol zowel adviserend als technisch is. Van pop, rock en luisterliedjes tot religieuze en wereldmuziek, jazz en klassiek. Angelique is thuis en adviseert in alle muziekgenres.
“Mijn team en ik zorgen ervoor dat er precies gedraaid wordt wat nabestaanden gedraaid willen hebben en dat die muziek ook van een goede kwaliteit is. Zonder ineens een bibber halverwege of andere dingen die misgaan.”
Vier keer Ave Maria van André Rieu
Angelique geeft wat voorbeelden. “Als ik een lijstje krijg met daarop alleen ‘het Ave Maria van André Rieu’, dan koppel ik dat meteen terug naar de uitvaartleidster. Want er zijn vier keuzes: de versie van Bach en de versie van Schubert, elk gezongen of instrumentaal. Ik wil zeker weten dat straks de juiste versie gedraaid wordt.” En:
“Soms weten mensen niet hoe een nummer heet. Dan geven ze allerlei aanwijzingen, of zingen ze een stukje op onze app. Ik weet het dan bijna altijd. Ik ben ook al zo lang dagelijks met muziek bezig en onthoud het ook allemaal. Bovendien hebben we een goede zoekfunctie in het systeem van ons muziekadviesbureau.”
Geen afspeellijsten, wel mp3-bestanden
Technisch zijn Angelique en haar team ook uitstekend onderlegd. Een muziekstuk verkorten of verlengen, hinderlijk applaus wegwerken, cd’s branden, lp’s en zelfs cassettebandjes digitaliseren… Ze draaien er meestal hun hand niet voor om. “Wat we vaak tegenkomen is dat mensen zelf muziek willen regelen via een afspeellijst. Maar aula’s accepteren zo’n lijst niet. Neem Spotify. Die mag je alleen persoonlijk gebruiken, alle liedjes lopen meteen door – als aula moet je dus precies weten wanneer een muziekstuk stopt, anders begint het volgende nummer al – en je speelt de muziek vanaf de server van Spotify. Daardoor moet je tijdens de dienst verbinding hebben met internet, daar kan veel mis mee gaan.”
Angelique zorgt ervoor dat de gekozen muziek alsnog op een goede manier wordt aangeleverd. “Ik luister naar de afspeellijst en zoek exact dezelfde mp3-bestanden erbij. Die stuur ik dan door naar de aula.“
Herinneringen aan de overledene
Angeliques muziekadviesbureau werkt snel. “Muziek moet vaak een dag voor de uitvaart, vóór twaalf uur ’s middags, bij de aula zijn. Vanaf het moment dat wij een muzieklijst krijgen, zorgen we ervoor dat de juiste muziek binnen een halve werkdag geleverd wordt.”
Angelique vindt het fijn dat ze uitvaartbegeleiders, en daardoor ook families, op deze manier kan ontzorgen. En ze blikt ook altijd tevreden terug. “Elke keer zeg ik: ‘We hebben weer een uitvaart een stukje mooier gemaakt.’ Voor mij is muziek het allerbelangrijkste tijdens een uitvaartplechtigheid, belangrijker dan sprekers. Je zult het je altijd blijven herinneren als er iets mis gaat. En als je een muziekstuk pas na twintig jaar weer hoort, weet je nog bij welke uitvaart het gedraaid werd en roept het weer herinneringen op aan de overledene.”
Wie is Angelique Stein?
In de jaren tachtig begon Angelique Stein als dj bij Radio 3. Ze stelde de muziek voor haar eigen radioprogramma samen en deed dit zo goed, dat ze al snel gevraagd werd voor andere radioprogramma’s. Uiteindelijk zocht ze de muziek uit voor alle publieke radiozenders.
Sinds 2000 is ze als muzieksamensteller verbonden aan het zondagochtendprogramma De Sandwich op NPO Radio 5. Daarnaast geeft ze o.a. ook muziekworkshops voor uitvaartbegeleiders om respectievelijk technische kennis en kennis van klassieke muziek te vergroten en zo families beter te kunnen helpen.
Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer informatie over het werk van Muziekadviesbureau Angelique Stein.