Skip to content

Interview met Peter Mulder, grafgroen en grafbeplanting

Een wezenlijke bijdrage aan rouwverwerking
Het team van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding kan steevast rekenen op het altijd mooie grafgroen van Peter Mulder. Op de dag van een begrafenis snoeit Peter bladtwijgen, coniferen of taxus óf recyclet hij – in de weken na Kerst – kerstbomen, zoals de kerstboom die eerder de Grote Markt in Haarlem sierde. Al deze takken gebruikt hij voor de laatste rustplaats van een overledene.

Peter: “Voor nabestaanden kunnen de berg uitgegraven zand, de grafkuil, de ijzeren platen en schotten heel confronterend zijn. Daarom dek ik die af. Meestal leg ik het groen dakpansgewijs, maar wanneer het hard waait, zet ik het vast”, legt hij uit. Hierbij houdt hij rekening met eventuele wensen. “Tussen de takken kunnen bloemen worden gestoken. Of ik laat ruimte over voor bloemen, schelpen of zand, en onlangs zelfs voor wijnkurken, die mensen als laatste groet op de kist willen strooien. En na de begrafenis? Dan haal ik alles weer weg en kunnen medewerkers van de begraafplaats het graf sluiten.”

Tijdelijke en permanente beplanting
Het werk van Peter omvat echter zoveel meer. Hij is ook leverancier van grafverlichting én ‘hovenier op de vierkante meter’. In de eerste periode na de begrafenis, als er nog geen steen of ornament staat, kan hij op verzoek van de nabestaanden het graf voorzien van tijdelijke beplanting. Peter: “Een vers graf is vaak een zandbak waar niets op groeit. Ik vervang de bovenste laag door potgrond en speciale gelkorrels met goede voedingsstoffen en zet daar seizoensgebonden planten in. Vaak gebruik ik ook mooie eikenhouten takken waarop (korst)mossen groeien. Het graf ziet er meteen verzorgd uit en dat geeft mensen rustig de tijd om na te denken over hoe ze het uiteindelijk willen.” Later, na het plaatsen van de steen of het monument, kan Peter voor permanente beplanting zorgen. “Dan haal ik de oude planten weg, of hergebruik sommige, en zet er winterharde planten in.”

Vers van de kweker
Tijdelijke of vaste beplanting: kwaliteit en service staan bij Peter hoog in het vaandel. “Ik heb geen voorraad, maar koop altijd vers bij de kweker en veiling. En ik kijk naar de ligging van het graf. Een zonnige plek vraagt om andere beplanting dan een plek in de schaduw. Daarnaast let ik op de kleursamenstelling, onder andere afhankelijk of het om een graf van een dame, heer of kind gaat en of het er licht of donker is. Natuurlijk altijd in overleg met de nabestaanden. Het liefst laat ik hen ook voorbeelden zien van graven die ik eerder heb beplant en nog onderhoud.”

Peter werkt in de regio Kennemerland. “Dat is duingebied. Op een aantal begraafplaatsen komen herten, reeën, hazen en konijnen. Die lusten graag planten als violen en witte rozen, maar bijvoorbeeld winterheide, veenbessen en hedera juist niet. Daar houd ik dan ook rekening mee.”

Dankbaar werk
Peter oefent zijn vak met veel plezier uit. “Ik heb goede contacten met andere bedrijven, zoals Brokking & Bokslag, begraafplaatsbeheerders, steenhouwers en beeldend kunstenaars. En het is heel dankbaar werk. Ik ben begonnen in 1999, met sommige eerste klanten heb ik nog steeds contact. Ik verzorg het graf van hun dierbaren en de grafverlichting van toen brandt nog dag en nacht. Ik vind het fijn mensen te helpen. Mijn vader overleed toen ik zeven was, ik weet wat rouw is. Nu kan ik vanuit mijn vakgebied een wezenlijke bijdrage leveren aan de rouwverwerking van andere nabestaanden.”

Voor nadere inlichtingen kunt u CONTACT met ons opnemen.

Wilt u meer informatie over het werk van Peter Mulder?
Klik HIER voor de website.

 

 

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video