Skip to content

Interview met Peter de Haan, oprichter van Uitvaartservice De Haan

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers

Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in de regio Noord-Holland. Deze rol bestaat uit het ondersteunen van ondernemers bij het overbrengen naar een locatie, de laatste verzorging en de opbaring van een overledene. Ook het vervoer tijdens een uitvaart valt onder deze ondersteuning.

Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding maakt al jaren graag van al deze diensten gebruik. De uitvaartservice heeft drie vestigingen in Noord-Holland, het hoofdkantoor bevindt zich in Uitgeest. Daar, in de kantine, vertelt oprichter Peter de Haan het ontstaan van de onderneming. Begonnen als koster in kerken in Uitgeest en Akersloot en hierdoor regelmatig met uitvaarten in aanraking kwam. Later werd Peter ook drager bij uitvaarten, nog later verzorger van overledenen en uiteindelijk ook nog een paar jaar gewerkt als uitvaartleider. In 2009 besloot hij voor zichzelf te beginnen met de onderneming Uitvaartservice De Haan.

“Ik kocht een vooroorlogse pick-up, een koeling en wat andere spullen. In het begin had ik het rustig en assisteerde ik daarom ook nog bij condoleances en in allerlei kerken waar een uitvaart plaats vond. Tot ik steeds meer werk kreeg en op een gegeven moment zelfs iemand moest aannemen.”

Verzorging & Opbaring
Inmiddels heeft Peter tien mensen in dienst. ”In principe kunnen zij alles, van een overledene verzorgen tot een rouwauto rijden. Maar ieder heeft wel zijn of haar favoriete werkzaamheden en daar houden we in de planning rekening mee.”

Wanneer het mogelijk is, verzorgen wij een overledene thuis. Samen met nabestaanden en/of de uitvaartleidster en in een vertrouwde omgeving, vertelt Peter.

Ongeacht het een thuisopbaring of een opbaring ergens anders wordt.

Peter: “We verzorgen een overledene, maken iemand weer “netjes” zoals hij of zij was; we wassen het lichaam, sluiten de mond en ogen, kammen de haren, brengen make-up op… We kunnen veel, maar als er specifieke vragen zijn of specifieke hulp nodig is, schakelen we iemand in. Het kan zijn dat nabestaanden toch nog een kapper op bezoek willen – er zijn kappers die dat doen. We vinden het belangrijk dat de wensen van nabestaanden worden ingewilligd.”

 

Overbrengbusjes & Staatsieauto’s
De pick-up heeft plaats gemaakt voor een groot wagenpark: zes Ford overbrengbusjes en vijf Mercedes rouwauto’s. “Met de busjes brengen we mensen van waar ze zijn overleden naar de locatie waar ze verblijven tot de dag van de uitvaart, bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar huis of het Afscheidshuis in Heemstede. De staatsie- of rouwauto’s zijn verlengde auto’s die we gebruiken voor uitvaarten. Die hebben we in het zwart, wit, donkerblauw en zilvergrijs. Vroeger zag je vaker een voorkeur voor een zwarte auto, tegenwoordig wordt een zilvergrijze vaker gevraagd”.

Regels voor een rouwstoet zijn er nauwelijks nog, vertelt Peter ook. “Je bent gewoon verkeersdeelnemer. Alleen bij gewone kruisingen mag de stoet doorrijden, als de rouwauto gepasseerd is en de volgauto’s een vlaggetje hebben. Voor de rest wordt het overgelaten aan de stoplichten en de netheid van de medeweggebruikers.”

 

Passie en respect
Peter en zijn mensen doen hun werk met passie en toewijding. “We komen in verdrietige situaties. Soms hebben ook wij een brok in de keel, maar moeten we doen wat er van ons verlangd wordt namelijk praktisch handelen.

Het is ons werk, ja. Maar het is ook een passie. We willen dat een overledene netjes verzorgd in een bed, kist of mand ligt en er zo goed mogelijk uit ziet. Hiermee helpen wij de nabestaanden met het verdriet en het gemis. Ook het vervoer doen we met respect: we komen niet een pakketje ophalen, maar een overleden iemand. Al met al proberen we zo van een uitvaart iets moois te maken.”

vervoer naar een opbaarlocatie
vervoer naar een opbaarlocatie

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…

Interview met Peter Mulder, grafgroen...

Een wezenlijke bijdrage aan rouwverwerking Het team van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding kan steevast rekenen op…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video