Lees hier verder om meer te weten over uitvaartfotografie, de persoonlijke aanpak, de uitdagingen, de betekenisvolle momenten, de waarde van herinneringen vastleggen en de toekomst van uitvaartfotografie. Wij adviseren Judith aan onze families.
Het pad naar uitvaartfotografie
“Sinds 2013 ben ik al werkzaam als fotograaf van onder andere portretten en bedrijfsfotografie. De keuze voor uitvaartfotografie kwam later, door een combinatie van verschillende factoren. Ik hou van reportages maken, ik observeer graag, voel snel een sfeer aan en heb oog voor detail. Ook mijn eigen ervaring met verlies en rouw heeft bijgedragen aan mijn keuze. Door mijn werk ervaar ik hoe mooi en waardevol het is om deze momenten voor mensen vast te leggen in beeld. Het kan echt troostend zijn.”
De persoonlijke aanpak van een uitvaart
“Mijn aanpak is: go with the flow. Vanaf het moment dat ik aankom bij een familie voel ik de sfeer en beweeg ik mee met de dag. Elk afscheid is anders, elke familie is anders, en dat maakt het zo bijzonder. Ik heb altijd eerst contact met de uitvaartbegeleider, lees de rouwkaart en het draaiboek, zodat ik goed voorbereid ben en weet wat er gaat komen.”
Uitdagingen van het vak
“Een van de grootste uitdagingen is het licht, vooral in aula’s of op buitenlocaties. Ik werk zonder flits, wat betekent dat ik afhankelijk ben van het beschikbare licht. Gelukkig kan mijn camera veel aan. Daarnaast moet ik steeds alert zijn: ik wil op de juiste plekken staan en scherp zijn op de details die er echt toe doen, zonder dat het storend is voor de familie en de uitvaartbegeleider. Daarbij is het heel fijn dat ik met een geluidloze camera werk. Mijn grootste compliment is; ik heb je nauwelijks gezien of gehoord en je hebt toch zulke mooie beelden gemaakt.”
Betekenisvolle momenten
“Ik heb veel bijzondere momenten vastgelegd, al kan ik niet veel delen vanwege privacy. Eén, toch wel hilarisch, moment dat ik nooit vergeet, was tijdens een dienst in een aula, waar opeens een vrolijke huiskat naar binnen kwam wandelen. Die ging zich op het podium, ónder de kist uitgebreid wassen. Ook herinner ik mij een indrukwekkende uitvaart van een student met een liefde voor surfen. Zijn familie en vrienden brachten hem, met zijn surfplank op de kist, nog één keer naar de vloedlijn van de zee. Ik stond hoger op een duin en kon het beeld prachtig vastleggen. Zo’n moment raakt mij natuurlijk ook. Maar, als dat niet zo was zou ik mijn werk niet goed kunnen doen. ”
Kleur versus zwart-wit
“Ik werk graag in kleur. Het leven is in kleur, en ik vind dat kleur troostend kan zijn. Als je een uitvaart in zwart-wit vastlegt, lijkt het al snel een rouwtintje te krijgen, terwijl dat niet altijd passend is. Ik zie het steeds vaker dat een afscheid met veel kleur wordt ingevuld. Een andere keer is de sfeer juist ingetogen, met veel donkere tinten, ook dat zie je dan terug in de foto’s.”
Rituelen en intieme momenten
“Het sluiten van de kist is zo’n intiem moment. Het is een heel definitief moment van afscheid nemen, net als het uitdragen van de overledene uit huis of het maken van een uitgeleide. Deze rituelen zijn vaak heel emotioneel en juist ook zo waardevol voor de nabestaanden.”
De waarde van herinneringen vastleggen
“Aan de mooie reacties die ik achteraf krijg, merk ik dat de waarde van uitvaartfotografie groot is. Er is echt een verschil tussen zelf een paar foto’s maken of het inhuren van een professional. Die paar foto’s vertellen ook niet het volledige verhaal. Daarbij haalt het die persoon uit het moment. Door de hele uitvaart in beeld te brengen, leg ik het verhaal van de dag van afscheid vast, wat heel troostend kan zijn voor nabestaanden in hun rouwproces. Ik maak een fotoboek en een diapresentatie met een muzieknummer uit de dienst, wat een extra laag toevoegt aan de herinneringen.”
De toekomst van uitvaartfotografie
“Ja, ik denk zeker dat de vraag zal toenemen. De behoefte om belangrijke momenten vast te leggen wordt steeds groter, ook beïnvloed door onze mobiele telefoon. Hoe fijn is het om die bij een afscheid even weg te leggen en te zijn in het hier en nu. Wat ik mooi vind, is dat er steeds meer nieuwe rituelen en locaties ontstaan. Tijdens de coronaperiode zijn bijvoorbeeld erehagen bij een woonhuis, werk of school vaker in beeld gekomen. Er ‘gebeurt’ dus meer tijdens het afscheid. Dan is er ook de behoefte om dat vast te leggen.”
Waarom een uitvaartfotograaf?
“Veel mensen reageren in eerste instantie afhoudend, maar gedurende de dagen waarin het afscheid vorm krijgt, veranderen ze soms van mening. Een uitvaartbegeleider kan helpend zijn door dit onderwerp nog eens ter sprake te brengen. Bij heftig verlies, maar ook bij voltooid leven of bijvoorbeeld wanneer een partner beginnend Alzheimer heeft, kan het extra waardevol zijn om de beelden daarvan later weer terug te zien. Soms zit je in je eigen emotie en zie je door de foto’s pas de andere emoties die om je heen waren.”
Hoe het vak het leven verrijkt
“Na een uitvaart kom ik vaak thuis met een groter besef van wat ik heb. Dit werk herinnert me eraan om te genieten van het moment en dankbaar te zijn voor wat ik heb. Veel mensen denken dat mijn werk vooral verdrietig en naar is, maar ik zie juist zoveel liefde, zorg en aandacht op zo’n dag zichtbaar worden. Het is bijzonder om dat mee te maken en vast te mogen leggen.”
Voor meer informatie:
Judith Cappon Fotografie