Skip to content

Een duurzame uitvaart

Tijdens de bespreking van de uitvaart geven de kinderen aan dat ze alles wat met de uitvaart te maken heeft op een zo duurzaam mogelijke manier willen uitvoeren.
Hun moeder was een echt natuurmens en was bewust bezig met duurzaamheid. Zo kocht ze haar kleding in vintage zaken. Ze vond het een fijne gedachte als haar dood niet belastend voor het milieu zou zijn.

De kinderen willen hun moeder heel graag thuis op bed opbaren, waar beslist geen koelinstallatie aan te pas komt. Daarom bieden wij een opbaring op graszoden aan. Bij dit duurzame alternatief worden de graszoden onder het bed geplaatst en tweemaal per dag flink besprenkeld met water. Volgens de traditie worden voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras ook rozemarijn en silicium toegevoegd. Na de uitvaart kunnen de graszoden eventueel (terug)geplaatst worden in de tuin.

De kinderen kiezen voor de milieuvriendelijke kist van Hollands Hout, al was een baar van wilgentenen ook zeer geschikt geweest. De kist is gemaakt van hout in Nederland in samenwerking met Staatsbosbeheer. Deze bossen worden duurzaam beheerd. Hoewel ook de bekleding van deze kist 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar is, gebruiken de kinderen de mooie sprei die hun moeder altijd over de bank had liggen.

Wij vertellen de kinderen dat begraven en cremeren ongeveer even milieu(on)vriendelijk zijn. Hun voorkeur gaat uit naar cremeren.
De keuze voor een eco-urn van plantaardig materiaal is snel gemaakt. Nadat deze urn in de aarde is geplaatst begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee tot drie jaar. De urn vergaat volledig en wordt opgenomen in de natuur.

De tekst van de rouwkaart komt op gerecycled papier.
Op de dag van de uitvaart wordt moeder in een elektrische rouwauto naar het crematorium gebracht. Al vinden de kinderen de uitvaartbus en de fietskar ook bijzonder.

Nu de tuin zo mooi in bloei staat, laten de kinderen een professioneel bloemstuk uit de eigen tuin van hun moeder maken. Voor de kinderen voelt dit heel goed. Dit bloemstuk past precies bij haar.

Meer informatie over duurzame uitvaarten kunt u vinden op onze website onder het kopje duurzaamheid.

Iedere eerste maandag van de maand van 16.00 tot 18.00 organiseren wij een Open Deur in ons Afscheidshuis op de Herenweg 92 in Heemstede. Dan kunt u onze afscheidskamers bezichtigen en beantwoorden wij graag uw vragen over bijvoorbeeld een uitvaart of uw polissen.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video