Skip to content

De wade in plaats van de kist

“Mag je ook begraven of gecremeerd worden in zo’n mooi kleed, zonder kist?”, is ons wel eens gevraagd. Ja, dat kan. Een kist is geen vereiste. Wat veel mensen niet weten is dat onze voorouders de lijkwade al kenden. Die maakte vroeger onderdeel uit van de uitzet bij een huwelijk. Nu zult u dat misschien een raar idee vinden, maar toen was het heel gewoon. De dood hoorde toen veel meer bij het leven. De lijkwade werd destijds gebruikt om de dode in te wikkelen en in de wade in de kist te leggen. Later, tot ongeveer de jaren vijftig, werd men niet meer in een wade gewikkeld maar in pyama opgebaard. Nu wordt meestal de eigen geliefde kleding uitgekozen.

De keus voor een wade is een heel persoonlijke keus. De een krijgt het benauwd bij de gedachte aan een kist; de ander kiest voor de wade omdat ze een heel mooi, handgemaakt kleed met prachtige kleuren willen.

Men kan zelf een wade maken. Wij kunnen u vertellen hoeveel stof er voor nodig is. Zo had iemand haar eigen wade gemaakt middels quilten. U kunt ook mooie stof kopen en zo uw wade op maat maken.

Er wordt ook een ruime keus aan kant en klare wades aangeboden. Wades zijn er in verschillende uitvoeringen. Geweven wades in mooie kleuren of met een motief. Wades van stof, linnen of ongebleekte katoen of beschilderde stof. In samenspraak met de weefster of textielvormgeefster kan een ontwerp tot stand komen. Zo ontstaat een heel persoonlijke wade, heel kleurrijk of juist éénkleurig.

Hoe gebruik je een wade?
Eerst wordt de overledene verzorgd en gekleed in de gekozen kleding. Na het kleden kan iemand in de wade gewikkeld worden. Als deze nog niet beschikbaar is kan dat ook één of twee dagen later. Samen met de familie wikkelen we de overledene in de wade. Het is nog niet nodig om met de wade de overledene helemaal toe te dekken. Het gezicht en een deel van het bovenlichaam kunnen zichtbaar blijven zolang u wilt, bijvoorbeeld tot de dag voor of van de uitvaart. Bij de kist is er een moment van het sluiten van de kist. Bij de wade is er een moment van het helemaal toedekken van de overledene. De stof wordt over elkaar gelegd en gesloten met een mooie speld of met naald en draad.

U hoeft bij een wade geen kist uit te kiezen, maar er is wel een uitvaartplateau nodig, waar de overleden op opgebaard is en waarop hij of zij vervoerd wordt naar crematorium of begraafplaats. Wij hebben diverse uitvaartplateaus: gestoomd beuken, populierenhout of eiken.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video