Skip to content

De tekst voor een rouwbrief

Eigenwijs, eigen wijze
vol liefde, humor, belangstelling.
Ondanks haar ziekte die haar recht in
haar wezen trof bleef zij echt, waardig,
verrassend, ons steeds weer verbazen.

Deze woorden kunnen precies weergeven wat een familie voelt bij het overlijden van een naaste. Hoe vertel je middels een rouwbrief dat jouw partner, kind of ouder is overleden? Vooral als het overlijden onverwacht komt is dat heel moeilijk. Hoe luidde de tekst die we pas in een rouwadvertentie zagen? Welke tekst werd indertijd bij Hans gebruikt? In welk boek stond dat mooie stukje tekst van Kahlil Gibran?

Vroeger was het maken van een aankondiging niet zo moeilijk, zeker niet wanneer mensen aangesloten waren bij een kerk. De religieuze rituelen boden passende teksten en mooie psalmen en gezangen. Dat is nog altijd zo. Maar velen zijn niet meer aangesloten bij een kerk.

Wat doe je dan?
In onze praktijk merken we hoe moeilijk het soms is een tekst te maken die weergeeft wat je voelt, wat je wilt zeggen om het overlijden aan te kondigen. Meestal is het zoeken naar woorden. Woorden die er niet altijd zijn en dan vraagt men de uitvaartondernemer naar voorbeelden.

Wij geven die liever niet. Wij merken dat mensen heel goed zelf hun tekst kunnen maken. Als wij  er maar de tijd voor nemen, de tijd om woorden naar boven te laten komen, om gedachten hardop uit te laten spreken. Zo komt er in een proces van herinnering en verdriet altijd een tekst voor de brief tot stand. Met eigen en persoonlijke woorden. Een zekere trots op de eigen tekst is dan merkbaar. De aankondiging van het overlijden is echt hun aankondiging.

Als het overlijden duidelijk te voorzien was heeft de familie zich hier vaak al over gebogen. Een typische uitspraak of quote van de overledene is al besproken of men heeft al gedichtje. We merken dat er al is nagedacht.

Mijn allerliefste is dood;
al jaren samen dag en nacht,
samen leven, samen werken, samen wonen,
samen reizen, samen eten, samen lachen,
altijd samen en nu alleen.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT op met ons.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video