Skip to content

De laatste verzorging

Afleggen is een woord waar veel mensen enge beelden bij krijgen. Wat is afleggen eigenlijk? Het is een oud woord wat inhield dat de overledene van bed genomen werd, gewassen, gekleed en daarna op bed of stro gelegd werd. Meestel werd dit door de buren gedaan. Zo gebeurt het niet meer.
Nu schakelt u de uitvaartondernemer in.

De verzorging van het lichaam
Zeker als iemand thuis is overleden kan het heel vanzelfsprekend voelen als u zelf verzorgt of hierbij helpt.
Maar in de praktijk krijgen  wij op de vraag of een familielid wil helpen met de verzorging vaak een angstige reactie. Die reactie kan voortkomen uit onwetendheid. Zo komt het voor dat een familielid bang is voor een stijf en koud lichaam, voor botten die dan misschien gebroken zullen worden. Gelukkig ziet de praktijk er anders uit: de eerste 36 uur na het overlijden koelt het lichaam af en verstijven de spieren langzaam. Door rustig te buigen wordende spieren van de ledematen weer soepel en kan de overledene worden aangekleed. Bovendien verdwijnt de zogenaamde lijkstijfheid vanzelf na die 36 uur. In plaats van te helpen bij het aankleden kunt u er ook voor kiezen alleen de sieraden bij moeder om te doen en haar op te maken. De ervaring leert dat het troost biedt; louter het erbij aanwezig zijn kan dit effect ook al hebben.

Kleding
Vroeger droegen mannen en vrouwen vrijwel altijd een pyjama. Heel vroeger was dit het doodshemd, dat bij de uitzet hoorde en gewoon in de linnenkast lag. Nu kiest de familie meestal kleding waar de overledene zich prettig in voelde. Voor de één is dit een mantelpakje, voor de ander een spijkerbroek. Soms is juist die blouse die nog even gestreken moet worden, heel gewenst. Een enkele keer heeft degene die is overleden aangegeven dat hij/zij het liefst een pyjama aan wil.  Sieraden kunnen omgedaan worden of om blijven.  Vóór het sluiten van de kist kunnen deze,  indien gewenst, weer afgenomen worden of ze gaan mee met de overledene.

De laatste verzorging van een overledene is niet bij voorbaat iets van de uitvaartondernemer. U kunt hier bij helpen op een manier die bij u past.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Heeft u vragen? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video