Skip to content

De kosten van een uitvaart

“Ik weet wel hoe de “uitvaartbusiness” werkt,” aldus de zoon vlak voordat onze uitvaartbegeleidster het kostenoverzicht van het afscheid van zijn vader liet zien.
Zij vroeg wat de zoon hiermee bedoelde. “Uitvaartondernemingen verdienen goud geld.” Onze uitvaartbegeleidster legde de gehele familie uit hoe zij tot de totale kosten van het afscheid kwam. “Wij hanteren een basistarief voor onze begeleiding. Hiervoor draag ik zorg voor de gehele uitvoering van het afscheid. Vanaf ons eerste contact tot en met mijn begeleiding op de dag van de crematie. Uiteraard regel ik alles achter de schermen (het papierwerk) zodat u, als nabestaande, zich voornamelijk kunt richten op uw verlies en het naderende, definitieve afscheid. Het komt wel eens voor dat wij meer uren maken dan de gemiddelde 19 uur. Deze worden dan op de eindnota verrekend.” De zoon stelde nog wat kritische vragen over enkele tarieven op het kostenoverzicht, waarna zijn schouders zichtbaar zakten en hij weer gerustgesteld vanuit zijn buik ademde.

Keuzes
De totale kosten voor een uitvaart variëren gemiddeld tussen € 3.500,- en € 9.500, en zijn uiteraard afhankelijk van de keuzes die u maakt. U kunt hierbij denken aan de locatie van de opbaring, wel of geen rouwbezoek, de keuze van de uitvaartkist, een begrafenis of een crematie, het soort rouwvervoer, wel of geen advertentie en de locatie van een eventuele condoleance. Aan de hand van uw wensen onderzoeken wij samen met u de mogelijkheden binnen uw budget. Wij zorgen voor een passend en mooi afscheid. Voor de één is dat een afscheid op een landgoed, voor de ander een intiem afscheid thuis of in ons Afscheidshuis. Daarbij vragen wij niet om een aanbetaling, wat bij sommige uitvaartondernemingen wel aan de orde kan zijn.

Zelf doen
Ook de media schrijven regelmatig over de vermeende hoge kosten die een uitvaartonderneming door zou rekenen aan nabestaanden.
In de zomer verscheen er een artikel in de NRC waarin de schrijfster de nabestaanden aanmoedigde zoveel mogelijk zelf te doen wat behoorlijk in de kosten zou schelen, maar niet het geval is. De uitvaartonderneming mocht dan wel die “enge” verzorging doen. Uiteraard staat het iedereen vrij om zelf dingen te doen. Daar staan wij positief tegenover. Wel blijven wij graag met de familie in gesprek tijdens de dagen voor de uitvaart en stellen wij gerichte vragen.

Vier weken na de uitvaart van zijn vader ontving de zoon de eindnota. Hij kwam niet voor verrassingen te staan, want de eindnota was nagenoeg gelijk aan het, door ons eerder voorgelegde, kostenoverzicht. De familie had onze uitvaartbegeleidster na de uitvaart hartelijk en oprecht bedankt voor haar prettige begeleiding en ondersteuning. Zij keken terug op mooie dagen rondom het afscheid. De zoon zei eerlijk:” Nu weet ik pas hoe de uitvaartbusiness werkt; Het draait niet om geld, maar om tijd en aandacht en samen met de familie een mooi afscheid vorm te geven.”

Financieel-misbruik
Financieel misbruik

Gerelateerde berichten

In de Waalse kerk

Brokking & Bokslag heeft een bijzondere afscheidslocatie in de Waalse Kerk in Haarlem. In de consistoriekamer…

Over uitvaarten

De Podkist is de podcast die je meeneemt achter de schermen van de uitvaart. Wetenschapper Brenda…

In het nieuw

Ontzettend trots op ons team! Met een nieuwe foto & logo in de kranten. Dankbaar voor…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video