Skip to content

De eerste momenten na overlijden

“We wisten dat moeder binnen korte tijd zou komen te overlijden. Maar toch… het heeft ons wel overvallen.  Het ging zo snel ineens!” Dit horen we vaak: mensen proberen zich voor te bereiden op de dood van hun naaste, en dan opeens is er de schok van de dood.

Ook gebeurt het dat de familie aan het bed waakt bij de stervende. Ieder is er op zijn of haar eigen manier. Soms elkaar steunend, dan weer in eigen gedachten verzonken. En dan is daar het moment van de laatste adem. Rustig glijdt moeder uit het leven. Dan is het stil, doodstil. Je kijkt elkaar aan, iemand zegt de eerste woorden.  De stilte is weer verbroken. Het praktische familielid wil misschien gelijk ‘aan de slag’ , wat dat dan ook is. Ons advies is om het eerst uur, de eerste uren niet veel te doen, maar rustig te verwijlen bij moeder, in haar kamer. Niets heeft haast op dit moment. Vroeger sloot men de luiken of deed de gordijnen dicht. Spiegels werden afgedekt. De klok ( je zou kunnen zeggen: ‘de tijd’) werd stilgezet. Dit laatste ervaren mensen ook vaak: “Het is zo raar, de wereld gaat gewoon door, maar voor ons staat de tijd toch echt stil.”

Verklaring van overlijden
Een familielid kan de huisarts of  dienstdoende arts bellen. Deze is als eerste van buitenaf die bij u komt. Hij of zij is degene die werkelijk de dood vaststelt. Hiervoor worden verschillende formulieren ingevuld. Het eerste formulier is de Verklaring van Overlijden, waarin de arts verklaart dat hij of zij gezien heeft dat de betreffende persoon is overleden. Er worden enkele persoonlijke gegevens ingevuld. Het tweede formulier is om de doodsoorzaak aan te geven. Dit formulier gaat in een gesloten envelop via de gemeente naar het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Beide formulieren zijn voor de uitvaartbegeleider. Deze zorgt ervoor dat ze bij de gemeente komen. Van de gemeente ontvangt hij/zij dan de Akte van overlijden voor u en het Verlof tot begraven of cremeren. Dat laatste is een vereist papier voor begraafplaats of crematorium.

Als de huisarts is geweest kan de uitvaartondernemer gebeld worden. Maar misschien wilt u liever nog familieleden laten komen. Het is helemaal geen probleem als u enkele uren wacht met het bellen van de uitvaartondernemer. De uitvaartleider kan u verder helpen bij en adviseren over de volgende stappen: wie verzorgt moeder, blijft ze thuis of wordt ze overgebracht naar een uitvaartcentrum, wanneer regelen we de uitvaart?

De dood brengt stilte met zich mee. Laat die stilte er zijn. Voor uzelf en voor de overledene.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer weten? Neem dan CONTACT met ons op.

columns-brokking-en-bokslag-uitvaartbegeleiding
Columns Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding

Gerelateerde berichten

Tuinman Willem Veenstra: ‘Hier komen...

De tuin van ons afscheidshuis aan de Herenweg is een tuin vol verhalen. Willem Veenstra, ‘onze’…

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video