“Er mogen drie stukken muziek gedraaid worden, nietwaar?” Uit de vragen die sommige mensen stellen, blijkt dat men gewend is aan een standaard invulling van een uitvaart. Ons antwoord is steevast: “Dat mag u zelf beslissen.” Bij een crematie bijvoorbeeld bespreken wij samen met de familie of het voldoende is als de aula de standaard tijd tot hun beschikking staat of dat ze liever een kwartier of een half uur erbij willen. Belangrijk uitgangspunt is dat er voldoende tijd en ruimte is om de afscheidsbijeenkomst een eigen invulling te geven.
Aanknopingspunten
Hoe geef je het afscheid in de aula vorm? Voor een overledene kan muziek zeer belangrijk zijn geweest. Hij of zij was bijvoorbeeld lid van een koor. Dan zou het koor uitgenodigd kunnen worden een lied te zingen. Of misschien is er iemand in de familie- of kennissenkring die zelf iets ten gehore kan brengen met zang of muziekinstrumenten. De meeste aula’s hebben een piano, vleugel of orgel. Het zelf een instrument bespelen of zelf zingen kan emotioneel zijn en tegelijkertijd kracht geven. Het moet bij je passen dit te doen. Het kan uw manier zijn als u spreken te lastig vindt. U kunt er ook voor kiezen niet zelf te spelen of te zingen, maar het over te laten aan een ‘buitenstaander’. De uitvaartleidster kan u informeren over mogelijkheden. Misschien hebt u zelf uw contacten.
Het kan zijn dat u een specifiek lied of muziekstuk wilt laten horen dat door een bepaalde artiest gezongen of gespeeld wordt. Dan ligt de CD voor de hand. U kunt uit uw eigen collectie kiezen, want daar ligt uw voorkeur zeer waarschijnlijk. Laatst koos een echtgenoot enkele nummers van een cd die zijn overleden echtgenote als laatste had gedraaid, want die lag in de cd-speler. Dan weet je zeker dat je muziek kiest waar de ander van hield.
De muziek kan samengaan met de presentatie van foto’s uit het leven van de overledene. Wij kunnen u helpen bij het samenstellen hiervan. Tijdens de uitvaart luistert ieder naar muziek en de woorden van familie en vrienden. In een kerkdienst wordt er vaak ook gezongen. Dit zingen zorgt ervoor dat alle aanwezigen actief bijdragen aan de afscheidsbijeenkomst. Vaak geeft het aanwezigen een gevoel van verbondenheid met elkaar en daarmee troost aan de nabestaanden. Misschien zijn er manieren om ook in een niet-kerkelijke afscheidsbijeenkomst vormen te vinden voor dit samen zingen. Een enkele keer hebben we dit in onze praktijk meegemaakt. Er ontstond een mooie sfeer.
Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.