Skip to content

De afscheidsbijeenkomst (2)

Een uitvaart zonder kerkdienst is niet voor iedereen gemakkelijk in te vullen. Hoe kan de afscheidsbijeenkomst eruit zien? Wie spreekt? Welke muziek? Welke manier past? Er zijn diverse rituelen die kunnen helpen het afscheid  een persoonlijk afscheid te laten zijn.

Bloemen voor oma
Bij dit ritueel verzamelen de kinderen en/of de kleinkinderen zich om de kist, spreken één voor één een regel uit van het vers en leggen een bloem op de kist:
een bloem voor je lieve ogen
een bloem voor je zachte lach
een bloem voor de gegeven koekjes
ook een bloem voor elke dag
dat je kwam met je verhalen
elke dag dat ik je zag.

Lichtceremonie
Dit ritueel biedt de mogelijkheid dat meerderen (bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen) een kort tekstje van een paar regels zeggen. Zij vertellen iets over wat degene die overleden is voor hen betekend heeft of wat zij van hem/haar geleerd hebben. De zevenarmige kandelaar kan hiervoor gebruikt worden, maar waxinelichtjes of stompkaarsen zijn ook mogelijk. Steeds komt er iemand naar voren steekt een kaars aan en zegt zijn/haar bijdrage. Of de betrokkenen staan bij  elkaar en stappen even uit de groep voor hun bijdrage.

Eigen vorm
Door onze persoonlijke benadering ontstaan heel verschillende afscheidsbijeenkomsten. Ter illustratie zal ik een aantal voorbeelden uit onze praktijk noemen:

 bij een gepensioneerde man werd in één oogopslag duidelijk wat zijn hobby was: tuinieren. Zijn kinderen hadden geregeld dat het rond zijn kist vol stond met kleurrijke planten. Heel herkenbaar voor alle nabestaanden.
 voor de afscheidsbijeenkomst van zijn moeder had een man een fotoserie gemaakt. Hierdoor ontstond een beeld van haar hele leven. De zoon vertelde zelf het levensverhaal erbij.
 zo’n twintig mensen namen afscheid van hun moeder en oma. Zij zaten rond de kist en haalden samen herinneringen aan haar op. Een groot gevoel van verbondenheid gaf dit aan alle aanwezige familieleden.
 om de band met haar echtgenoot en hun vader te verwoorden had ieder een voorwerp meegenomen dat symbool stond voor die band. Zij vertelden ieder een kort verhaaltje hierover.

Deze paar voorbeelden geven aan dat je vaak niet ver hoeft te zoeken om een persoonlijke invulling te geven aan een uitvaart.

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video