Skip to content

De afscheidsbijeenkomst (1)

“Vroeger ging vader altijd naar de kerk. De laatste jaren niet meer. Toch denk ik dat het wel bij hem past zijn leven af te sluiten met een mis.” Als het gaat om de uitvaart is het steeds vaker de vraag voor de nabestaanden of een kerkdienst gepast is. Veel mensen gaan niet meer naar de kerk. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat zij niet gelovig meer zijn, of dat ze geen kerkelijke uitvaart willen. Als deze keus gemaakt is, kan verder invulling worden gegeven aan de uitvaart.

Kerkdienst
Het was de zorg van de kerk dat de ziel terecht zou komen in het hiernamaals.  Voor de ziel werd gebeden en daar waren alle rituelen op gericht. Tegenwoordig is er meer ruimte gekomen voor het verdriet van hen die achterblijven. Steeds vaker zien we dat de nabestaanden een aandeel hebben in de dienst. Vaak spreekt een familielid het In Memoriam over het leven van de overledene uit of leest Bijbelteksten voor. Ook is een muzikale bijdrage mogelijk zoals bijvoorbeeld het zingen van een toepasselijk lied met pianobegeleiding. Het ontsteken van de kaarsen rond de kist door (klein)kinderen is ook een manier om aan de kerkdienst bij te dragen.

Geen kerk, wel religieus
Soms is het lastig goed te beslissen wat te doen met de geloofsbeleving van alle betrokkenen: meer en minder gelovig of niet gelovig, wel spiritueel. Een begeleider van de ceremonie die kan helpen bij een religieuze/spirituele aanvulling op de andere bijdragen. Dat is een vraag die we steeds vaker tegenkomen. En het is fijn dat we daarin kunnen voorzien; dat we mensen kennen die dit kunnen bieden.

Zonder kerk
In de jaren zeventig duurde een niet-kerkelijke uitvaart hooguit 15 minuten. Sprekers waren ongebruikelijk behalve bij uitvaarten in notabele kringen. Het enige houvast werd al snel gevormd door de nieuwe traditie om drie stukken muziek ten gehore te brengen met tot slot een bedankje door de uitvaartondernemer.
Sinds een tiental jaren is ook deze traditie onderhevig aan sterke veranderingen.  Eén of meerdere sprekers uit familie en/of vriendenkring brengen het leven van de overledene in herinnering.  Dit kan samengaan met het presenteren van foto’s middels een beamer.

Daarnaast is er een heel aantal rituelen ontstaan die kunnen helpen bij het afscheid.

De volgende keer zal ik een aantal voorbeelden daarvan beschrijven.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 238

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video