Skip to content

Begraven of cremeren

Begraven of cremeren. Dit kan een moeilijke keuze zijn. We horen nogal eens: ‘Voor mij is een crematie goed, want dan hebben de kinderen nergens zorgen meer over’. Dat kan iemand denken, maar is het ook wat die kinderen zelf zouden willen en is het echt wat die persoon wil? De laatste jaren is er een tendens waar te nemen dat meer mensen kiezen voor een begrafenis. Dit heeft te maken met de behoefte van de nabestaanden een eigen plek te hebben om naar toe te gaan en om deze te verzorgen.

Voor sommigen is het een gevoelsmatige keuze, voor anderen een rationele afweging. Soms bemoeilijkt het gebrek aan informatie de keuze. Daarom in deze column meer hierover.

De begraafplaats
Op welke begraafplaats zou je begraven willen worden? De meeste mensen die begraven willen worden, hebben een duidelijke voorkeur. Op de meeste begraafplaatsen is iedereen welkom. Heel soms speelt bij de keuze van de begraafplaats de openingstijd een bepalende rol, want dit kan verschillen. Bij sommigen is er tot zonsondergang toegang, bij anderen sluit het hek om 16.00 uur. Het is goed bij uzelf na te gaan welke behoefte u hebt.

Huurgraf of algemeen graf
Op iedere begraafplaats kan men kiezen tussen een huurgraf (vaak familiegraf genoemd) en een algemeen graf. In beiden kunnen in onze regio drie mensen begraven worden. Een huurgraf huur je voor 20, soms 30 jaar, met de mogelijkheid de huur steeds te verlengen met 10 jaar. Het graf staat vrijwel altijd op naam van een familielid, de rechthebbende genoemd.  Deze mag in principe bepalen wie er verder bij begraven mogen worden en is de contactpersoon voor de begraafplaats. Op de meeste begraafplaatsen mag je bij de keuze voor een huurgraf een plekje uitzoeken samen met de beheerder van de begraafplaats. Heel soms is het nog mogelijk een graf te huren voor onbepaalde tijd (vaak koopgraf genoemd).

Als u kiest voor een algemeen graf, worden behalve uw dierbare, nog twee personen begraven die u niet kent. Na 10 tot 15 jaar wordt het graf geruimd. Verlenging is dus niet mogelijk. Voor het grafmonument of de beplanting mag u 1/3 van het oppervlak van het graf gebruiken.

De volgende keer meer informatie over cremeren.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Heeft u vragen? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video