Skip to content

Afscheid nemen en loslaten

Er zijn veel momenten in het leven dat we afscheid moeten nemen en loslaten. Dat gaat de een gemakkelijker af dan de ander. De dood brengt onvermijdelijk afscheid nemen en loslaten met zich mee. Op zo’n moment merken we dat dit misschien wel de moeilijkste opdracht in het leven is.

Als de dood onaangekondigd komt moet het proces van loslaten abrupt beginnen. Rationeel besef je dat je naaste is overleden, maar emotioneel is het heel onwezenlijk. Je hebt het gevoel dat die persoon ieder moment de ogen open kan doen, of de deur binnen komt.

Je hebt een hoofd vol vragen, veel gevoelens die je uit balans halen en confronteren met jezelf en met gevoelens die je nog niet kende. Je lijkt eerst alle controle even te verliezen om dan terug dichter bij jezelf te komen. Maar ook als de dood verwacht komt, is het moment waarop de laatste adem uitgeblazen wordt toch een schok.

Wat is loslaten?
Is dat vergeten? Nee, dat zeker niet. Toon Hermans zegt het als volgt: Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de goede herinnering. Is verwijlen bij een brok leven en stilstaan op de pieken van vreugde en verdriet.

In de dagen tussen overlijden en uitvaart vindt dit proces van afscheid nemen en loslaten intensief plaats. Als iemand thuis opgebaard is zie je letterlijk het lichamelijk proces van loslaten. “Ik voel dat de ziel nu echt uit zijn lichaam is”, horen wij regelmatig mensen zeggen. Dit te zien en te voelen helpt om los te laten.
De avond voorafgaand aan de uitvaart sluiten we meestal samen met de familie de kist. Nabestaanden ervaren dat vaak als moment dat ze er ook aan toe zijn, ze zijn er in de loop van de dagen naar toe gegroeid, hebben los kunnen laten.

Na de uitvaart zal het loslaten en afscheid nemen nog een tijd doorgaan. Gewoontes die je had zijn niet meer nodig, vanzelfsprekendheden vallen weg. Iemand zit ook gewoon nog in je systeem. Tijdens je vakantie vlak na de uitvaart denk je:”Oh ja, even naar pa bellen.” Maar je beseft ook direct dat dat niet meer kan.

Afscheid nemen is met dankbare handen weemoedig meedragen alles wat waard is om niet te vergeten, Toon Hermans.

Marry Brokking
Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding
Telefoon: 023 531 02 38

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video