Skip to content

20 jaar Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding

Brokking-en-Bokslag-Marry-BrokkingMarry Brokking (reeds met pensioen) is voor internationale vrouwendag, 8 maart jl., toch nog een keer zelf in de pen geklommen.
8 maart 1997 … Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding bestond net, op schrift. Ik liep al langer rond met het idee dat het verzorgen van uitvaarten op een andere manier moest gebeuren dan de  standaard manier. Anne-Marie Bokslag deelde dit idee met mij.

Het boek ‘Zand erover’ bleek een inspiratiebron voor mij. Anne-Marie baseerde haar ideeën op haar eigen ervaringen.

Emancipatie en uitvaartbegeleiding: hoe verzin je het?
Waar vroeger de nabestaanden heel veel uit handen genomen werd, zag ik dat dat anders kon en zelfs moest, want als je veel uit handen genomen wordt, sta je letterlijk met lege handen. Men wil vaak juist iets doen om verdriet vorm te geven. Langzaam draaiden wij wat aan het roer: “rouw verwerken” werd “werken bij het laatste afscheid,” oftewel zelf doen wat bij je past: helpen de overledene te wassen en aan te kleden, zelf de kist maken of de gekozen kist beschilderen, samen met kleinkinderen.

Door de jaren heen heb ik regelmatig gezien hoe mensen hun schroom overwonnen door bijvoorbeeld hun overleden moeder aan te raken of haar zelfs samen met andere familieleden in de kist te leggen. Ik heb nooit meegemaakt dat mensen spijt hadden van dingen die ze zelf hebben gedaan bij een afscheid.
Het vormgeven van de uitvaart is enorm veranderd de afgelopen 20 jaar. Ik heb vaak gehoord: “Er mogen drie muziekstukken afgespeeld worden toch?” Met liefde legde ik dan uit dat de uitvaart hún laatste afscheid was en dat de familie zelf mocht kiezen wat ze daarin deden.

We waren het eerste uitvaartbedrijf in de regio dat door vrouwen werd geleid. De opbouw van het bedrijf ging uiteraard niet vanzelf. Wel vielen we op in de, overwegend behoudende mannenwereld, als we over uitvaarten praatten. Jaren na onze oprichting belden er nog families bij wie het krantenknipsel van onze start al jaren in de la lag. “Voor het geval dat…”

Het eerste half jaar moesten de contacten groeien, maar op een gegeven moment wisten mensen ons te vinden. En zo groeiden we langzaam uit tot het bedrijf dat wij nu zijn: Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding: een mooie groep vrouwen die met betrokkenheid, deskundigheid en warmte haar werk doet.

Marry Brokking

Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding Heemstede

Neem CONTACT met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Brokking_Bokslag_logo_3_Pantones_GOUDsimulatie_liggend

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video