Skip to content

De afscheidsbijeenkomst (slot)

“Nee, de kist willen we niet laten dalen, want dat is té emotioneel.”
“Toch zou ik het juist wel graag willen, want dat maakt het echt af voor mijn gevoel.”

De afsluiting van een begrafenis kan op verschillende manieren vorm krijgen. Een essentiële vraag daarbij is of de familie de kist wel of niet wil laten dalen.
Wij zien dat mensen bij een begrafenis er vaker voor kiezen om de kist te laten dalen. Dat hoort er voor velen onlosmakelijk bij. Maar als er kinderen bij betrokken zijn, bestaat de neiging om hen niet te confronteren met het verdwijnen van de kist in de aarde. Onze ervaring leert echter dat kinderen willen weten waar ze aan toe zijn, wat er met de kist gebeurt. Voor hun gevoel is het eerder vreemd om de kist zo boven het graf achter te laten. Kinderen zijn nieuwsgierig en gaan daarom zo dicht mogelijk bij het graf staan. Zij buigen zich voorover om erin te kijken: “Oh, wat is dat diep” of “Mag ik ook zand gooien?” Voor kinderen hoort het er echt bij.

Het dalen van de kist
Vaak kan voor het dalen van de kist gekozen worden tussen het laten dalen met een mechanische lift of met touwen; dit laatste kunnen professionele dragers doen of eigen familieleden/vrienden. Het dragen van de kist naar het graf door nabestaanden en het zelf laten zakken kan een mooi ritueel zijn. Als laatste groet kan, bij iemand die van bloemen en van kleur hield, iedereen een handje bloemblaadjes op de kist strooien.  Een andere mogelijkheid is zand. De laatste groet kan heel persoonlijk worden gemaakt door in plaats van zand aarde uit de eigen tuin van de overledene op de kist te strooien.

Crematie
Bij een crematie kiest men er vaker voor de kist te laten staan in de aula. Dit biedt de genodigden de mogelijkheid om langs de kist te lopen en de overledene een laatste groet te brengen. Als daarna de familie als laatste nog in de aula is, kunnen zij afscheid nemen op hun eigen manier. Bijvoorbeeld door met elkaar in een kring om de kist te gaan staan. Daarbij kunnen zij elkaar een hand geven, speciale muziek laten spelen of de kist laten dalen.Dit laatste kan in onze omgeving wel in Crematorium Westerveld, maar niet in Crematorium Haarlem. Bij beiden is er de mogelijkheid om de overledene te begeleiden naar de ruimte waar de oven is en als men wil, erbij te zijn als de kist in de oven wordt geschoven.

Als eerste of als laatste
“Kunnen we als laatste weggaan bij het graf?” Ja, dat kan. De familie neemt in kleine kring als laatste afscheid, een laatste blik op de kist met bloemblaadjes of zand.  Ook in het crematorium kan de familie als laatste afscheid nemen. Daarna komt de familie ook als laatste binnen in de ruimte voor de condoleance. Ook dat kan. Er ontstaat dan meestal een wat informelere sfeer. De genodigden hebben al een kopje koffie of een glas in de hand en praten met elkaar. En iedereen kan op een eigen gekozen moment de familie condoleren.

Steeds is het weer belangrijk te bedenken dat het uw afscheid is.

Wilt u meer informatie? Neem CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Marry Brokking, medeoprichter...

‘Wij laten u niet aan de zijlijn staan; wij betrekken u bij alles’ Het is deze…

Interview met Peter de Haan,...

Ondersteunende diensten voor uitvaartondernemers Uitvaartservice De Haan speelt een belangrijke rol in de uitvaartbranche, voornamelijk in…

Interview met Dennis Mathot, onze...

Kwaliteit hoog in het vaandel Het drukken zit Dennis Mathot in het bloed. Zijn opa startte…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video