Skip to content

Na de feestdagen

Misschien zag u op tegen de winter en dan in het bijzonder de feestdagen. Kerst, Oud en Nieuw, dagen van gezelligheid in familiekring. Maar die kring is niet meer wat hij was. De confrontatie met het verlies van een dierbare is in deze dagen des te sterker. De dagen zullen niet zonder pijn en verdriet zijn geweest. Versierde etalages, kerstbomen, feestverlichting; ze kunnen pijnlijke gevoelens oproepen. De uiterlijke wereld kan vreemd en zakelijk aandoen. Misschien hebt u het gevoel niet meer te passen in deze wereld, anders te zijn dan alle anderen.

Ook kan u het gevoel bekruipen dat u alles anders moet doen. Dat hoeft zeker niet. Leven temidden van de herinneringen met bepaalde voorwerpen en met geliefde rituelen, zoals het optuigen van de kerstboom, kan het rouwproces bevorderen. Er is niets verkeerd aan het bezig zijn met herinneringen en foto’s.

De winter is tevens een tijd van bezinning. Voor hen die iemand hebben verloren, geldt dat in dubbel opzicht. De winter is een tijd van naar binnen gekeerd zijn. Buiten is het vroeg donker, binnen zitten we lekker in de warmte. Bezinning is naar binnen kijken, waarnemen wat er is. Voelen wat er is. In de loop van dit seizoen kunnen zich innerlijk nieuwe vormen ontwikkelen. Ook al voelt dit niet zo, er gebeurt wel iets binnen in je.

En dan komt de lente. De lente is de tijd dat die nieuwe vormen voorzichtig naar buiten kunnen komen. Dan komt er weer licht.

Wilt u meer informatie? Neem dan CONTACT met ons op.

Gerelateerde berichten

Interview met Peter Mulder, grafgroen...

Een wezenlijke bijdrage aan rouwverwerking Het team van Brokking & Bokslag Uitvaartbegeleiding kan steevast rekenen op…

Internationale Vrouwendag 8 maart

SOLIDAIR VROUWENTEAM Elk jaar wordt er op Internationale Vrouwendag stil gestaan bij de rechten van de…

Interview Angelique Stein, Muziek bij...

Muziek bij de uitvaart moet goed zijn “De uitvaartbegeleiders van Brokking & Bokslag zijn zich ervan…
Logo Brokking & Bokslag light version

Online gedenkplaats

Play Video
Play Video